Naar verwachting komt er van 5-7 november een tweede klassiek Erato festival in Meppel. Het doorgaan hangt nog af van subsidies, vergunningen en mogelijke corona-maatregelen. De voorbereidingen zijn in volle gang en de verwachtingen positief. We hopen zo dankzij en met u aan een nieuw inspirerend cultuurseizoen te mogen bijdragen

Erato festival is een driedaags binnen festival met klassieke muziek voor jong en oud in de warme sfeer van gastvrij verbinden en genieten. Erato festival 2021 is een intiem festival met meer dan 20 deelnemende kunstenaars in 26 voorstellingen op 10 locaties voor 1000 bezoekers. Aan het festival werken tientallen vrijwilligers en professionals mee. Het Erato festival 2021 in Meppel staat in de plannen voor het weekeinde van 5-7 november 2021.
In de historische binnenstad van Meppel, op loopafstand van Grote kerk naar schouwburg, Zael en in de grote huiskamers van betrokken gezinnen aan het Zuideinde liggen de podia klaar om bezoekers te verleiden met fascinerende muziek door (inter)nationale musici van topklasse, instrumentalisten, solo en in ensembles, conservatoriumstudenten de meest ambitieuze jonge amateurs.
Er is een rijke keuze aan muzikale voorkeuren, van Bach & Debussy via Brubeck naar de modernste pas gecomponeerde klassieke muziek, niet westerse klassieke muziek en een vleug jazz. Ook presenteert Erato festival 2021 een serie masterclasses voor jonge zangers gegeven door de befaamde sopraan Miranda van Kralingen.

Het festival opent met een avondvullend concert op vrijdagavond vijf november in de Grote- of Mariakerk in Meppel door Miranda van Kralingen en twee andere toppers. Op zaterdag en zondag zijn er huiskamerconcerten op en om het Zuideinde op verschillende kleinere en grotere locaties. Dan treden zangers, instrumentalisten en ensembles op. Daarnaast verzorgt Miranda in Zael masterclasses voor opkomend zangtalent.

Steun masterclasses zang
U kunt nu al concreet meedoen aan het succes. Tijdens het festival zal Miranda van Kralingen op zaterdag en zondag in Zael voor het publiek toegankelijke masterclasses verzorgen voor vijf zangstudenten die een professionele carrière voorbereiden. In het kader van de jaarlijkse Anjer-actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds wil de Stichting Klassiek Drenthe vijf studenten in de gelegenheid stellen deze masterclasses gratis te volgen omdat zij al anderhalf jaar niets hebben kunnen bijverdienen vanwege corona.

Hiernaast ziet u een idealQR code. Scan die met de bank-app op uw mobieltje, dan kunt u een bedragje naar keuze overmaken naar de Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds die het weer doorsluist naar onze stichting die het geld reserveert voor fantastische en voor het publiek toegankelijke masterclasses voor vijf zangstudenten. Ons streefbedrag is €1500,- . Zo zitten we al midden in de voorbereiding van een mooi en groot klassiek muziekfeest in Meppel. Daar willen we u via deze website en onzer sociale media steeds meer bij betrekken. Tot de volgende stap!

Stichting Klassiek Drenthe opgericht
In 2019 organiseerde Zael het eerste Erato festival na een reeks van tien jaar klassieke concerten in Zael. Om het Erato festival in Meppel een steviger draagvlak met perspectief te bieden hebben vijf bestuurders en ondergetekende de Stichting Klassiek Drenthe opgericht. Met dank aan notaris Lever uit Meppel voor diens belangeloze medewerking.

Het doel van deze Stichting is om het Erato festival in Meppel in de komende jaren uit te bouwen. En om klassieke muziek te bevorderen en uit te dragen. Daarvoor is een betrokken bestuur samengesteld met Hayat Ezzeroili als voorzitter en Wim Zwaan als secretaris-penningmeester. De andere bestuursleden zijn muziekwetenschapper Thea Derks, musicus Tjitte de Vries en liefhebber van klassiek Gerrigje Inkelaar. Zij delegeren de projectleiding en uitvoering aan ondergetekende. Dit zijn de eerste stappen van een nieuw wonderlijk avontuur naar steeds mooiere klassieke muziek in Drenthe en Meppel.

Adriaan Meij – projectleider Erato festival